محمدرضا باغبانی؛ عبدالرضا سیاهپوش؛ علیرضا شافعی نیا؛ الهام الهی فرد
چکیده
هدف: رازیانه با نام علمی Foeniculum vulgare L.، یکی از مهمترین و پرمصرف ترین گیاه دارویی از خانواده چتریان (Apiaceae)، می باشد. این گیاه چندساله، در رقابت با علفهای هرز، رقیب ضعیفی میباشد. این وضعیت موجب کاهش توان و عملکرد میگردد.
روش پژوهش: بهمنظور بررسی کنترل علفهای هرز و افزایش عملکرد، با استفاده از تراکم گیاهی، علفکش ...
بیشتر
هدف: رازیانه با نام علمی Foeniculum vulgare L.، یکی از مهمترین و پرمصرف ترین گیاه دارویی از خانواده چتریان (Apiaceae)، می باشد. این گیاه چندساله، در رقابت با علفهای هرز، رقیب ضعیفی میباشد. این وضعیت موجب کاهش توان و عملکرد میگردد.
روش پژوهش: بهمنظور بررسی کنترل علفهای هرز و افزایش عملکرد، با استفاده از تراکم گیاهی، علفکش تریفلورالین و کنترل مکانیکی، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه فاکتور و سه تکرار در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در سال 99-1398 اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل کنترل مکانیکی در دوسطح (بدون کولتیواتور و دوبار کولتیواتور)، تراکم گیاهی در سه سطح (شش، 12 و 24 بوته در مترمربع) و علفکش تریفلورالین در سه سطح (صفر بهعنوان شاهد با علف هرز، 5/1 و 3 لیتر در هکتار) بودند.
یافته ها: نتایج این بررسی، نشان داد که تیمار دارای (تراکم 24 بوته در مترمربع رازیانه و 5/1 لیتر در هکتار تریفلورالین و بههمراه دو بار کولتیواتور) اختلاف معنی داری با تیمار 3 لیتر علفکش در تراکم و وزن خشک علفهای هرز نشان نداد.
نتیجه گیری: بنابراین جهت کاهش مصرف علفکش میتوان دوز 5/1 لیتر تریفلورالین را بهجای دوز 3 لیتر آن، بههمراه انجام دو بار کولتیواتور بهکار برد. بیشترین عملکرد اقتصادی رازیانه به میزان 1313 کیلوگرم در هکتار در دو تیمار ذکرشده مشاهده گردید. این بررسی نشان داد بیشترین اسانس در کرتهای دو بار کولتیواتور به میزان 5/9 درصد و کمترین در کرت های بدون کولتیواتور به میزان 76/4 درصد مشاهده شد که تأثیرپذیری کولتیواتور را نسبت به بقیه فاکتورها در تولید اسانس بیان میکند.
حسین اکبیا؛ الهام الهی فرد؛ عبدالرضا سیاهپوش؛ احمد زارع
چکیده
با توجه به قدرت رقابتی کم کنجد در مقابل علفهای هرز، حضور علفهای هرز بهشدت سبب کاهش عملکرد کنجد میشود، لذا مهار علفهای هرز در این محصول اهمیت زیادی دارد. با این هدف، آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در تابستان سال 1396 در شهرستان رامهرمز، استان خوزستان انجام شد. کرت اصلی، شیوه کشت (کرتی، ...
بیشتر
با توجه به قدرت رقابتی کم کنجد در مقابل علفهای هرز، حضور علفهای هرز بهشدت سبب کاهش عملکرد کنجد میشود، لذا مهار علفهای هرز در این محصول اهمیت زیادی دارد. با این هدف، آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در تابستان سال 1396 در شهرستان رامهرمز، استان خوزستان انجام شد. کرت اصلی، شیوه کشت (کرتی، کف جوی و روی پشته) و کرتهای فرعی، کاربرد علفکش (اکسیفلورفن (360 میلیلیتر ماده مؤثر در هکتار)، دایوران (540 گرم ماده مؤثر در هکتار)، تریفلورالین (1200 میلیلیتر ماده مؤثر در هکتار)، و لینوران (5/562 میلیلیتر ماده مؤثر در هکتار)) بود. همچنین، آزمایش، دارای تیمارهای شاهد با علفهرز و وجین دستی به منظور مقایسه بود. نتایج نشان داد بیشترین درصد کاهش وزن خشک علفهای هرز تحله (Corchorus olitorius L.) و پیچک مزرعه (Convolvulus arvensis L.) بهترتیب در تیمارهای تریفلورالین در کشت کف جوی (09/83 درصد) در 75 روز پس از سمپاشی و تیمار اکسی فلورفن (30/83 درصد) در 30 روز پس از سمپاشی مشاهده شد. بیشترین میزان عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه در تیمار وجین دستی در کشت کف جوی (بهترتیب 7/10142 و 37/1930 کیلوگرم در هکتار) وجود داشت. همچنین، میزان عملکرد دانه (2/1878 کیلوگرم در هکتار) در تیمار کشت کف جوی با کاربرد تریفلورالین نیز بیشتر از سایر علفکشها در شرایط مشابه بود. بیشترین درصد روغن از تیمار وجین دستی در کشت کف جوی (36/52 درصد) و بیشترین شاخص برداشت در شیوه کشت کف جوی (23/18 درصد) بهدست آمد. بهطورکلی، بهترین روش تلفیقی مهار علفهای هرز و بهبود عملکرد کنجد، شیوه کشت در کف جوی بههمراه وجین دستی علفهای هرز و یا استفاده از علفکش تریفلورالین بود.