طیبه رستمی؛ سعیده ملکی فراهانی
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر تلقیح قارچ مایکوریزا و مویان بر خصوصیات علوفهای گیاه ذرت تحت شرایط کمآبیاری، آزمایش بهصورت کرت خردشده فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد در سال زراعی 1396-1395 انجام شد. کرتهای اصلی شامل رژیمهای کمآبیاری در سه سطح (30، 60 و 90 درصد تخلیه ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر تلقیح قارچ مایکوریزا و مویان بر خصوصیات علوفهای گیاه ذرت تحت شرایط کمآبیاری، آزمایش بهصورت کرت خردشده فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه شاهد در سال زراعی 1396-1395 انجام شد. کرتهای اصلی شامل رژیمهای کمآبیاری در سه سطح (30، 60 و 90 درصد تخلیه آب قابل استفاده) و کرتهای فرعی شامل قارچ مایکوریزا (کاربرد و عدم کاربرد قارچ مایکوریزا) و مویان (کاربرد و عدم کاربرد مویان) بودند. تجزیه دادهها نشان داد که کمآبیاری، تلقیح با قارچ مایکوریزا و کاربرد مویان اثر معنیداری بر صفات پروتئین، ماده خشک قابل هضم، قندهای محلول، درصد دیواره سلولی، فیبرهای شستهشده با شوینده خنثی، وزن خشک علوفه و کارایی مصرف آب داشت. نتایج نشان داد که با افزایش درصد تخلیه آب قابل استفاده و کاربرد مایکوریزا درصد پروتئین، درصد کربوهیدراتهای محلول در آب، درصد فیبرهای شستهشده با شویندههای اسیدی در مقایسه با شاهد بهترتیب 24/39، 64/30 و 39 درصد افزایش نشان دادند. کاربرد مویان بر درصد فیبرهای شستهشده با شویندههای خنثی معنیدار نبود. همزمان با افزایش سطوح تنش کمآبیاری وزن خشک علوفه کاهش یافته و بیشترین وزن خشک علوفه (400 گرم در بوته) در شرایط آبیاری کامل و کاربرد مویان و مایکوریزا مشاهده شد. نتایج همچنین نشان داد که با افزایش شدت تخلیه آب قابل استفاده، کاربرد مویان و تلقیح با قارچ مایکوریزا افزایشی 97 درصدی در کارایی مصرف آب نسبت به شاهد مشاهده شد.