حمید زرگری؛ علیرضا طلایی؛ یحیی دهقانی شورکی؛ وحید عبدوسی
چکیده
در حال حاضر یکی از مشکلات تولیدکنندگان خرما در مناطق مختلف کشور، عدم میوهنشینی مطلوب نهالهای کشتبافتی برخی ارقام میباشد. این پژوهش بهمنظور بررسی اثرات گرده ارقام مختلف بر میوهنشینی نخلهای خرمای کشتبافتی و پاجوشی ارقام برحی، پیارم و مضافتی در باغ ایستگاه تحقیقاتی جهرم طی سالهای 98ـ 1397 با استفاده از آزمایش ...
بیشتر
در حال حاضر یکی از مشکلات تولیدکنندگان خرما در مناطق مختلف کشور، عدم میوهنشینی مطلوب نهالهای کشتبافتی برخی ارقام میباشد. این پژوهش بهمنظور بررسی اثرات گرده ارقام مختلف بر میوهنشینی نخلهای خرمای کشتبافتی و پاجوشی ارقام برحی، پیارم و مضافتی در باغ ایستگاه تحقیقاتی جهرم طی سالهای 98ـ 1397 با استفاده از آزمایش فاکتوریل با سه فاکتور در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتور اول گردههای مختلف با پنج سطح (شامل کدهای 7001 (شاهد)، 7005، 7013، 7030 و بویر11 حاصل از کشتبافت (B11)) و فاکتور دوم نوع رقم در سه سطح (برحی، پیارم و مضافتی) و فاکتور سوم نوع نهال در دو سطح (کشتبافت و پاجوش) بر 90 اصله درختان 10ساله اجرا شد. نتایج نشان داد بیشترین درصد تشکیل میوه طبیعی در روش تکثیر پاجوش در رقم مضافتی با گردههای 7013 و 7030 و گرده 7013 در رقم برحی مشاهده شد. کمترین درصد تشکیل میوه طبیعی در روش کشتبافت در رقم برحی با گرده 7001 (شاهد) دیده شد. بهطور کلی، گردههای 7013 و 7030 بهعنوان مناسبترین پایه گردهزا برای افزایش درصد تشکیلمیوه طبیعی و کاهش میوههای پارتنوکارپی و ریزشکرده ارقام برحی، پیارم و مضافتیحاصل از کشتبافت و پاجوش انتخاب شدند.
محمد کمال پورادیب؛ وحید روحی؛ سعدالله هوشمند؛ عبدالرحمان محمدخانی؛ حمید زرگری
چکیده
ذخیره دانه گرده میتواند باعث سهولت در مشکل زمان و مکان گردهافشانی دستی گردد. هدف اصلی، حفظ قوه نامیه دانه گرده است که بستگی زیادی به رقم و شرایط نگهداری دارد. در این آزمایش اثرات ارقام، درجه حرارت انبار و زمان نگهداری بر جوانهزنی دانه گرده مورد مطالعه قرار گرفت. بدینمنظور، تحقیقی در قالب یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح آزمایشی ...
بیشتر
ذخیره دانه گرده میتواند باعث سهولت در مشکل زمان و مکان گردهافشانی دستی گردد. هدف اصلی، حفظ قوه نامیه دانه گرده است که بستگی زیادی به رقم و شرایط نگهداری دارد. در این آزمایش اثرات ارقام، درجه حرارت انبار و زمان نگهداری بر جوانهزنی دانه گرده مورد مطالعه قرار گرفت. بدینمنظور، تحقیقی در قالب یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح آزمایشی کاملاً تصادفی در سه تکرار جهت بررسی قوه نامیه دانه گرده چهار رقم خرمای استان فارس در شرایط آزمایشگاهی انجام گردید. ارقام شامل ‘کازرون (7013)’، ‘لار (7035)’، ‘داراب (7016)’ و ‘قیروکارزین (7021)’ از ایستگاه تحقیقات کشاورزی شهرستان جهرم بودند. تیمارها شامل دماهای مختلف (دمای اتاق (5±20)، 4، 20- و 80- درجه سانتیگراد) و دورههای زمانی مختلف نگهداری (60، 120، 150، 180، 210 و 375 روز) بود. نتایج تجزیه واریانس ساده و مرکب نشاندهنده معنیدار بودن اثر رقم، دما و مدت زمان نگهداری و همچنین اثرات متقابل آنها بر میزان جوانهزنی دانه گرده بود. مقایسه میانگینها نشان داد با کاهش دما میزان جوانهزنی افزایش یافت. از طرف دیگر، با گذشت زمان از شروع آزمایش (تا حدود 150 روز)، میزان جوانهزنی در همه ارقام ابتدا افزایش و سپس کاهش یافت. بهطورکلی، دمای 80- درجه سانتیگراد به عنوان بهترین دما و گرده رقم ‘قیروکارزین (7021)’ به عنوان ماندگارترین رقم پس از یک سال نگهداری معرفی گردیدند.