مهدی نظریان؛ محمد جواد آروین؛ شیما حسن زاده فرد
چکیده
بهمنظور بررسی تأثیر تنظیمکنندة رشد متیل جاسمونات بر ویژگیهای رشد، تعداد میوه و مقدار محصول در طالبی رقم ʼسمسوریʻ، آزمایشی در مزرعة تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان در تابستان 1391 اجرا شد. طالبی رقم ʼسمسوریʻ بهدلیل داشتن ویژگیهای مطلوب در سطح وسیعی در ایران کشت میشود و به همین دلیل افزایش کمیت و کیفیت میوة آن ضروری بهنظر ...
بیشتر
بهمنظور بررسی تأثیر تنظیمکنندة رشد متیل جاسمونات بر ویژگیهای رشد، تعداد میوه و مقدار محصول در طالبی رقم ʼسمسوریʻ، آزمایشی در مزرعة تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان در تابستان 1391 اجرا شد. طالبی رقم ʼسمسوریʻ بهدلیل داشتن ویژگیهای مطلوب در سطح وسیعی در ایران کشت میشود و به همین دلیل افزایش کمیت و کیفیت میوة آن ضروری بهنظر میرسد. برخی تنظیمکنندههای رشد شامل متیل جاسمونات در غلظتهای مناسب، قادرند رشد گیاه و عملکرد میوه را تحت تأثیر قرار دهند. به همین منظور، اثر غلظتهای صفر، 5/2 و 5 میکرومولار آن بهصورت خیساندن بذر، محلولپاشی در مرحلة شش تا هفتبرگی، مرحلة بعد از تشکیل میوه و ترکیب این تیمارها برای هر غلظت، بر رشدونمو و محصول میوة طالبی رقم ʼسمسوریʻ زودرس ورامین در مزرعة تحقیقاتی دانشگاه باهنر کرمان در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی اجرا شد. نتایج نشان داد که برای بهبود اکثر پارامترهای رشد و عملکرد، دستکم دو مرحله تیمار با متیل جاسمونات ضروری است. مؤثرترین تیمار، غلظت 5 میکرومولار متیل جاسمونات در هر سه مرحله بود که در مقایسه با شاهد سبب کاهش درصد نشت یونی (42 درصد) و افزایش پارامترهای رطوبت نسبی برگ (32 درصد)، شاخص کلروفیل (45 درصد)، وزن تر بوته (38 درصد)، وزن تر ریشه (40 درصد)، ضخامت گوشت (33 درصد)، عملکرد میوه در حالت دو میوه در بوته (24 درصد) و در حالت سه میوه در بوته (19 درصد) شد؛ ولی بر سفتی پوست و سفتی گوشت تأثیری نداشت. ازاینرو این رقم میتواند حداقل سه میوه در بوته را بدون کاهش میانگین عملکرد هر میوه تولید کند.