فریبرز زارع نهندی؛ نیلوفر محمدی سیلابی
چکیده
گلدهی و تولید محصول در کامکوات ناگامی تا حدودی با دیگر مرکبات متفاوت است، زیرا بهطور معمول سه بار گلدهی در سال اتفاق میافتد که ممکن است به تولید محصولاتی با کیفیت متفاوت روی یک درخت منجر شود. با توجه به تأثیر مناسب پاکلوبوترازول در افزایش و تغییر رژیم گلدهی مرکبات، آزمایشی بهصورت گلدانی و با سه سطح پاکلوبوترازول (صفر، 1/0 و 5/0 گرم ...
بیشتر
گلدهی و تولید محصول در کامکوات ناگامی تا حدودی با دیگر مرکبات متفاوت است، زیرا بهطور معمول سه بار گلدهی در سال اتفاق میافتد که ممکن است به تولید محصولاتی با کیفیت متفاوت روی یک درخت منجر شود. با توجه به تأثیر مناسب پاکلوبوترازول در افزایش و تغییر رژیم گلدهی مرکبات، آزمایشی بهصورت گلدانی و با سه سطح پاکلوبوترازول (صفر، 1/0 و 5/0 گرم مادۀ مؤثره بهازای هر درخت) و شش تکرار بهصورت بلوکهای کامل تصادفی در گلخانه انجام گرفت. ویژگیهای فیزیکی میوه شامل طول، عرض، نسبت طول به عرض، حجم، جرم حجمی و خصوصیات کیفی میوه نظیر وزن خشک و تر، درصد مواد جامد محلول و اسیدیته بهازای هر تکرار ارزیابی شد. براساس نتایج، پاکلوبوترازول بهطور کارامدی بر گلدهی و میوهبندی کامکوات ناگامی مؤثر بود. اثر تیمارهای پاکلوبوترازول بر طول رشد شاخسارهها قبل و بعد از دورۀ گلدهی و بر تعداد شاخسارهها پس از دورۀ گلدهی معنادار بود و به کاهش آنها منجر شد. همۀ تیمارهای پاکلوبوترازول به گلدهی زودهنگام (حدود 12 روز)، افزایش تعداد گلهای جست اول (حدود شش برابر) و دوم (حدود چهار برابر) و میوهبندی نهایی منجر شد. از لحاظ خصوصیات کیفی میوه، کاهش معناداری در مقادیر طول، نسبت قطر به طول و اسیدیتۀ میوهها ملاحظه شد. بهطور کلی، پاکلوبوترازول یک تنظیمکنندۀ رشد کارامد برای استفاده در تولید میوۀ کامکوات ناگامی است که ضمن حفظ اکثر صفات مطلوب میوه، سبب افزایش عملکرد چشمگیری در این گیاه میشود.