عرفان سپهوند؛ محمود قاسم نژاد؛ محمد رضا فتاحی مقدم؛ علیرضا طلایی؛ محمد علی عسکری سرچشمه
چکیده
نوع سیستم تربیت و محلولپاشی قبل از برداشت با کلسیم میتواند عمر انبارمانی میوهها را تحت تأثیر قرار دهد. در پژوهش حاضر، اثر محلولپاشی برگی کلراید کلسیم (غلظتهای صفر، 75/0، 5/1 و 3 گرم در لیتر) در طی دو، چهار و شش هفته قبل از برداشت بر کیفیت میوههای سیب (Malus domestica) رقمهای گالا و دلبار استیوال که به سه حالت (وی شکل، هایتک و کوردون) ...
بیشتر
نوع سیستم تربیت و محلولپاشی قبل از برداشت با کلسیم میتواند عمر انبارمانی میوهها را تحت تأثیر قرار دهد. در پژوهش حاضر، اثر محلولپاشی برگی کلراید کلسیم (غلظتهای صفر، 75/0، 5/1 و 3 گرم در لیتر) در طی دو، چهار و شش هفته قبل از برداشت بر کیفیت میوههای سیب (Malus domestica) رقمهای گالا و دلبار استیوال که به سه حالت (وی شکل، هایتک و کوردون) تربیت شده بودند، در پایان 4 ماه انبارمانی بررسی شد. این آزمایش به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفیبا 4 تکرار طراحی شده بود. خصوصیات میوه مانند سفتی بافت میوه، مواد جامد محلول (TSS)، اسیدیته قابل تیتر (TA)، TSS/TA، فنل کل، فلاونوئید کل، آنتوسیانین کل، ظرفیت آنتیاکسیدانی کل، مقدار اتیلن و شدت تنفس در پایان دوره انبارمانی ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که نوع سیستم تربیت و تغذیه برگی کلراید کلسیم اثر معنیداری بر کیفیت پس از برداشت میوهها داشت. محلولپاشی با کلراید کلسیم باعث افزایش TSS، TA، ظرفیت آنتیاکسیدانی، مقدار آنتوسیانین، مقدار فنل و سفتی بافت میوه را در مقایسه با میوههای شاهد در پایان دوره انبارمانی شد. در کلیه سیستمهای تربیت، سفتی بافت میوههای رقم گالا به طور معنیداری بیشتر از میوههای رقم دلبار استیوال بود. بیشترین میزان TSS (22/14 درصد) و TA (47/0 درصد) میوه در سیستم تربیت هایتک و با غلظت 75/0 گرم در لیتر کلراید کلسیم، مشاهده شد. مقدار اتیلن میوههای رقم دلبار استیوال در هر سه سیستم تربیت (36/18، 22/15 و 11/15 نانولیتر بر گرم ساعت) به طور معنیداری از رقم گالا (60/6، 38/6 و 43/8 نانولیتر بر گرم ساعت) بیشتر بود. محلولپاشی قبل از برداشت کلراید کلسیم توانست، تولید اتیلن و شدت تنفس میوههای سیب در هر سه سیستم تربیتی را به طور معنیداری نسبت به میوههای شاهد در پایان دوره انبارمانی کاهش دهد.
عرفان سپهوند؛ محمود قاسم نژاد؛ محمدرضا فتاحی مقدم؛ علیرضا طلایی؛ محمد علی عسکری سرچشمه
چکیده
نوع سیستم تربیت و محلولپاشی برگی قبل از برداشت با کلسیم میتواند کیفیت میوههای سیب را تحت تأثیر قرار دهد. در این پژوهش، اثر محلولپاشی برگی کلریدکلسیم در چهار غلظت (صفر، 75/0، 5/1 و 3 گرم در لیتر) در زمانهای دو، چهار و شش هفته قبل از برداشت روی رقمهای سیب ‘گالا’ و ‘دلبار استیوال’ تربیتشده با سه سیستم (وی، هایتک و کردون) ...
بیشتر
نوع سیستم تربیت و محلولپاشی برگی قبل از برداشت با کلسیم میتواند کیفیت میوههای سیب را تحت تأثیر قرار دهد. در این پژوهش، اثر محلولپاشی برگی کلریدکلسیم در چهار غلظت (صفر، 75/0، 5/1 و 3 گرم در لیتر) در زمانهای دو، چهار و شش هفته قبل از برداشت روی رقمهای سیب ‘گالا’ و ‘دلبار استیوال’ تربیتشده با سه سیستم (وی، هایتک و کردون) بررسی شد. نتایج نشان داد که نوع سیستم تربیت و تغذیۀ برگی کلسیم، تأثیر معناداری بر کیفیت میوهها در زمان برداشت داشت. محلولپاشی کلسیم، سفتی بافت میوهها را بهطور معناداری در مقایسه با شاهد افزایش و مقدار اسیدیتۀ قابل تیتراسیون (TA) را بهطور معناداری کاهش داد. همچنین، کاربرد کلسیم مقدار شاخص رنگ a* پوست میوه را که نشاندهندۀ سنتز رنگیزۀ آنتوسیانین و تولید رنگ قرمز است، بهطور معناداری افزایش داد. مقدار عملکرد، وزن و سفتی بافت میوهها در رقم ‘گالا’ در هر سه سیستم تربیتی بهطور معناداری از رقم ‘دلبار استیوال’ بیشتر بود. بیشترین سفتی بافت میوه در رقم ‘گالا’ با سیستم تربیتی هایتک (56/9 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع)، مشاهده شد. مقدار شاخصهای a*، b* و کروما در رقم ‘گالا’ بهطور معناداری بیشتر از رقم ‘دلبار استیوال’، و در مقابل شاخص L* در این رقم بهطور معناداری کمتر از رقم ‘دلبار استیوال’ بود. بهطور کلی، نتایج نشان دادند که رقم ‘گالا’ در سیستمهای تربیتی هایتک و وی و رقم ‘دلبار استیوال’ در سیستم تربیتی هایتک، میوههایی با وزن و اندازۀ بیشتر و کیفیت بهتر تولید کردند.
عرفان سپهوند؛ علی مومن پور؛ علی ایمانی؛ محمود قاسم نژاد
چکیده
این آزمایش، به منظور بررسی برخی خصوصیات رویشی و زایشی درخت و صفات مربوط به کمیت و کیفیت میوه و مغز و همبستگی بین آنها در 80 ژنوتیپ بادام انجام شد. صفات کیفی در این آزمایش براساس توصیفنامة بادام اندازهگیری و به آنها کد داده شد. نتایج نشان داد که ژنوتیپها از نظر وزن میوه، خشکمیوه و مغز و نسبت مغز به خشکمیوه با یکدیگر دارای اختلاف ...
بیشتر
این آزمایش، به منظور بررسی برخی خصوصیات رویشی و زایشی درخت و صفات مربوط به کمیت و کیفیت میوه و مغز و همبستگی بین آنها در 80 ژنوتیپ بادام انجام شد. صفات کیفی در این آزمایش براساس توصیفنامة بادام اندازهگیری و به آنها کد داده شد. نتایج نشان داد که ژنوتیپها از نظر وزن میوه، خشکمیوه و مغز و نسبت مغز به خشکمیوه با یکدیگر دارای اختلاف معنیداری بودند. ژنوتیپ شمارة 169 بهعنوان ژنوتیپ بسیار دیرگل تشخیص داده شد. وزن میوه با پوست سبز، خشکمیوه و مغز در ژنوتیپ شمارة 169 بهترتیب 50/12، 75/4 و 28/1 گرم بود. خشکمیوه و مغز این ژنوتیپ از لحاظ کیفی دارای شرایط مطلوبی بود. مغز این ژنوتیپ، شیرین، دارای چروکیدگی و کرک کم بود که این صفات از نظر بازارپسندی و تجاری بسیار مهم هستند. نتایج حاصل از همبستگی بین صفات نشان داد که اندازه و وزن میوه دارای پوست سبز، اندازه و وزن خشکمیوه، اندازه و وزن مغز بهصورت دو طرفه با همدیگر در سطح 1 درصد همبستگی معنیدار مثبتی داشتند. همچنین، طعم مغز نیز با میزان کرک، چین و چروک و شدت رنگ مغز همبستگی منفی معنیداری نشان داد. نتایج حاصل از تجزیة کلاستر براساس تمام صفات اندازهگیریشده، ارقام را در فاصلة اقلیدسی 25، به 2 گروه اصلی تقسیمبندی کرد. با کاهش فاصلة اقلیدسی از 25 به 5 ژنوتیپها در 8 گروه اصلی تقسیمبندی شدند. از عوامل مهم تفکیک کلاسترهای اصلی در این تحقیق، صفاتی همچون ارتفاع، قدرت رشد رویشی و عادت رشد درختان، اندازة میوة سبز، خشکمیوه و مغز، میزان نرمی و سختی پوست چوبی خشکمیوه بودند.