شاداب فرامرزی؛ عباس یداللهی؛ محسن برزگر؛ قاسم کریم زاده
چکیده
در این پژوهش، بهمنظور بررسی کیفیت میوۀ سیبهای گوشتقرمز و گلاب، دو ژنوتیپ سیب گوشتقرمز ایرانی از شهرستان شاهرود و چهار رقم سیب گلاب و رقم تجاری ’گالا‘ بهعنوان رقم شاهد از شهرستان دماوند در تابستان سال 1391 انتخاب شد. ویژگیهای فیزیکی میوه شامل طول و قطر میوه، وزن تر و درصد مادۀ خشک، سفتی، رنگ و مؤلفههای آن برای هر یک از ...
بیشتر
در این پژوهش، بهمنظور بررسی کیفیت میوۀ سیبهای گوشتقرمز و گلاب، دو ژنوتیپ سیب گوشتقرمز ایرانی از شهرستان شاهرود و چهار رقم سیب گلاب و رقم تجاری ’گالا‘ بهعنوان رقم شاهد از شهرستان دماوند در تابستان سال 1391 انتخاب شد. ویژگیهای فیزیکی میوه شامل طول و قطر میوه، وزن تر و درصد مادۀ خشک، سفتی، رنگ و مؤلفههای آن برای هر یک از ژنوتیپها و ارقام اندازهگیری شد. از بین خواص شیمیایی، مواد جامد محلول (TSS)، اسید قابل تیتراسیون (TA)، نسبت TSS/TA، محتوای فنول کل و قدرت ضداکسایشی تعیین شد. بیشترین درصد مادۀ خشک در سیبهای گوشتقرمز ’بکران‘ و ’بسطام‘ بهترتیب با 44/15 و 07/15 و نیز بیشترین و کمترین سفتی در سیب گوشتقرمز ’بکران‘ و ’گلاب کرمانشاه‘ بهترتیب با 65/5 و 82/2 نیوتن بر میلیمتر مربع بود. محتوای فنول کل در ژنوتیپهای گوشتقرمز ’بکران‘ و ’بسطام‘ بهترتیب 1/4481 و 73/4011 میلیگرم گالیک اسید در 100 گرم وزن تر میوه بالاتر بود. کمترین مقدار فنول در رقم ’اطلسی‘ با 05/2596 میلیگرم گالیک اسید در 100 گرم وزن تر میوه مشاهده شد. بیشترین میزان IC50، مربوط به سیب گوشتقرمز ’بکران‘ و ارقام ’گلاب کرمانشاه‘ و ’گالا‘ بود. ازآنجا که ایران یکی از تولیدکنندگان اصلی سیب است، اما از لحاظ صادرات در جایگاه درخور توجهی قرار نگرفته است، استفاده از ارقام بومی با خصوصیات فیزیکوشیمیایی بهتر میتواند سبب تقویت جایگاه صادرات سیب شود.
سیده سمانه حسینی؛ نوراله احمدی؛ عباس یداللهی
چکیده
این پژوهش بهمنظور تعیین بهترین مرحلۀ نمو گل جهت جمعآوری دانۀ گرده و محیط جوانهزنی دانۀ گرده و همچنین ارزیابی اثر دمای نگهداری و غلظتهای مختلف پوترسین بر زندهمانی دانۀ گرده و جوانهزنی دو ژنوتیپ گل محمدی (‘آذران’و ‘کاشان’) انجام گرفت. این آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایة طرح کاملاً تصادفی با شانزده تیمار و چهار ...
بیشتر
این پژوهش بهمنظور تعیین بهترین مرحلۀ نمو گل جهت جمعآوری دانۀ گرده و محیط جوانهزنی دانۀ گرده و همچنین ارزیابی اثر دمای نگهداری و غلظتهای مختلف پوترسین بر زندهمانی دانۀ گرده و جوانهزنی دو ژنوتیپ گل محمدی (‘آذران’و ‘کاشان’) انجام گرفت. این آزمایش بهصورت فاکتوریل بر پایة طرح کاملاً تصادفی با شانزده تیمار و چهار تکرار اجرا شد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل چهار سطح دمای نگهداری دانۀ گرده (25، 4، 20- و 80- درجۀ سانتیگراد) و چهار سطح پوترسین (غلظتهای صفر (شاهد)، 25/0، 5/0 و 5/2 میلیمولار) بود. براساس نتایج، بهترین مرحلۀ نمو گل برای جمعآوری دانۀ گرده، مرحلۀ غنچة نیمهباز، و محیط جوانهزنی مناسب نیز حاوی ppm 300 نیترات کلسیم، ppm 200 سولفات منیزیم، ppm 100 نیترات پتاسیم، ppm 100 اسید بوریک، 15 درصد ساکارز و 2/1 درصد آگار بود. در ژنوتیپ ‘آذران’ بیشترین و کمترین درصد جوانهزنی بهترتیب در محیط حاوی 25/0 و 5/2 میلیمولار پوترسین بهدست آمد. همچنین بررسی روند جوانهزنی دانۀ گردة ژنوتیپ ‘کاشان’ در بازههای زمانی مختلف نشان داد که با گذشت زمان، درصد جوانهزنی دانۀ گرده کاهش مییابد که این روند کاهش درصد جوانهزنی تحت تأثیر غلظت کم پوترسین و با نگهداری در دمای 80- درجۀ سانتیگراد کندتر شد. نتایج این تحقیق نشان داد که نگهداری دانۀ گرده در دمای کم (80- درجۀ سانتیگراد) و کشت آن در محیط حاوی کمترین مقدار پوترسین (25/0 میلیمولار) سبب دستیابی به بیشترین درصد جوانهزنی دانۀ گرده میشود
شاداب فرامرزی؛ عباس یداللهی؛ حسن حاج نجاری؛ عبدالعلی شجاعیان؛ سیما دامیار
چکیده
بررسی شاخصهای مورفولوژیک سیبهای گوشت قرمز ایرانی یک گام اساسی برای بهبود کیفیت و تجاری سازی آنها میباشد. در این پژوهش به منظور مطالعه تنوع ژنتیکی ارقام سیب گوشت قرمز ایرانی، 17 صفت مورفولوژیک برای هشت ژنوتیپ گوشت قرمز (‘حاجی قرمز’، ‘گوشت قرمز’، ‘عروس گوشت قرمز’، ‘شاهرود-10’، پایه رویشی ‘B.9 ’، ‘قزوین-1’، ...
بیشتر
بررسی شاخصهای مورفولوژیک سیبهای گوشت قرمز ایرانی یک گام اساسی برای بهبود کیفیت و تجاری سازی آنها میباشد. در این پژوهش به منظور مطالعه تنوع ژنتیکی ارقام سیب گوشت قرمز ایرانی، 17 صفت مورفولوژیک برای هشت ژنوتیپ گوشت قرمز (‘حاجی قرمز’، ‘گوشت قرمز’، ‘عروس گوشت قرمز’، ‘شاهرود-10’، پایه رویشی ‘B.9 ’، ‘قزوین-1’، ‘قزوین-2’ و ‘قزوین-3’) و 12 رقم تجاری ایرانی و خارجی (‘شفیعی’، ‘گلاب کهنز’، ‘سلطانیشبستر’، ‘رددلیشز’، ‘حیدرزاده’، ‘ گلاب صحنه’، ‘گالا’، ‘شفیعآبادی’، ‘جاناتان’ ، ‘ گلدندلیشز’، ‘ گرانیاسمیت’ و ‘فوجی’) اندازهگیری شد. دندروگرام حاصل از تجزیه خوشهای دادهها، کل ژنوتیپها را در هفت گروه دستهبندی کرد و کلیه ارقام خارجی و داخلی در گروههای مجزا قرار گرفتند. نتایج نشان داد که سیبهای گوشت قرمز ایرانی دارای تفاوت قابل مشاهدهای در رنگ گوشت بودند. این تحقیق میتواند در معرفی ارقام گوشت قرمز سیب به بازار مصرف و یا برای استفاده در برنامه های اصلاحی بسیار مفید باشد.