ایوب جعفری؛ محمدرضا بی همتا؛ معصومه مقبل؛ سعید صوفی زاده؛ سعید بازگیر؛ مصطفی کریمی
چکیده
بهمنظور ارزیابی اثر تاریخ کاشت بر صفات مورفولوژیکی، شاخصهای رشد و عملکرد سه رقم ذرت دانهای، آزمایشی در سال 1399 در مزارع آموزشی و پژوهشی پردیس کشاورزی و منابعی طبیعی دانشگاه تهران واقع در شهرستان کرج بهصورت کرتهای یکبار خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. در این آزمایش تاریخ کاشت در 3 سطح (24 اردیبهشت،21 ...
بیشتر
بهمنظور ارزیابی اثر تاریخ کاشت بر صفات مورفولوژیکی، شاخصهای رشد و عملکرد سه رقم ذرت دانهای، آزمایشی در سال 1399 در مزارع آموزشی و پژوهشی پردیس کشاورزی و منابعی طبیعی دانشگاه تهران واقع در شهرستان کرج بهصورت کرتهای یکبار خردشده در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار انجام شد. در این آزمایش تاریخ کاشت در 3 سطح (24 اردیبهشت،21 خرداد و 18 تیر) بهعنوان عامل اصلی و رقم (زودرس KSC400، متوسطرس KSC647 و دیررس KSC704) بهعنوان عامل فرعی در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد بیشترین عملکرد دانه مربوط به تاریخ کاشت دوم (98/11 تن در هکتار)، تاریخ کاشت سوم (56/11 تن در هکتار) و تاریخ کاشت اول (18/11 تن در هکتار) میباشد. همچنین، بیشترین طول دوره تا زمان ظهور گل تاجی به ترتیب مربوط به تاریخ کاشت اول (66/63)، دوم (59) و سوم (33/57) بود و تاریخ کاشت سوم (66/129)، دوم (33/122) و اول (33/113) به ترتیب بیشترین طول دوره رسیدگی فیزیولوژی داشته است. همچنین، بیشترین ارتفاع بوته (78/267) و قطر ساقه (67/24) را رقم KSC704 و تعداد برگ (38/19) را رقم KSC647 را داشت. در ادامه بیشینه سطح برگ، سرعت رشد محصول در مرحله گلدهی به ترتیب به مربوط به رقم KSC704 در تاریخ کاشت دوم و سوم بوده و بیشینه سرعت رشد نسبی و سرعت جذب خالص در مراحل اول رویشی مربوط به رقم KSC704 در تاریخ کاشت سوم و تاریخ کاشت دوم بوده است در مجموع، میتوان تاریخ کاشت دوم و رقم KSC704 بهعنوان تاریخ و رقم مناسب برای شهرستان کرج پیشنهاد داد.
امین ارجمند؛ محسن ابراهیمی؛ محمدرضا بی همتا؛ نرگس مرادی
چکیده
هدف: گلختمی متعلق به جنس Althaea و خانواده Malvaceae میباشد. این گیاه بومی آسیا، جنوب آفریقا و آمریکا است. این گیاه در سراسر ایران در مراتع طبیعی یافت میشود. هدف از انجام این پژوهش شناسایی بهترین اکوتیپهای گلختمی از نظر صفات فیتوشیمیایی موردمطالعه در این آزمایش و معرفی بهترین اکوتیپها بهمنظور پژوهشهای بیشتر و استفاده بهعنوان ...
بیشتر
هدف: گلختمی متعلق به جنس Althaea و خانواده Malvaceae میباشد. این گیاه بومی آسیا، جنوب آفریقا و آمریکا است. این گیاه در سراسر ایران در مراتع طبیعی یافت میشود. هدف از انجام این پژوهش شناسایی بهترین اکوتیپهای گلختمی از نظر صفات فیتوشیمیایی موردمطالعه در این آزمایش و معرفی بهترین اکوتیپها بهمنظور پژوهشهای بیشتر و استفاده بهعنوان والدین تلاقی در پروژههای بهنژادی میباشد.
روش پژوهش: در این پژوهش صفات فیتوشیمیایی در نُه اکوتیپ و سه گونه مختلف بررسی شد. این صفات شامل میزان فلاونوئید کل، محتوی آنتوسیانین کل، میزان فعالیت بازدارندگی آنزیم تیروزیناز و میزان فعالیت بازدارندگی آنزیم کولین استراز بود.
یافتهها: نتایج نشان داد که از نظر میزان فلاونوئید و میزان فعالیت بازدارندگی آنزیم استیلکولیناستراز اکوتیپ کرمانشاه از گونه A. officinalis بهترتیب 47/18 میلیگرم کوئرستین در گرم عصاره و 37/28 (mg/ml مبتنی بر 50IC)، از نظر میزان آنتوسیانین اکوتیپ بوشهر متعلق به گونه A. ficifolia، 45/6 میلیگرم بر گرم عصاره خشک و از نظر میزان فعالیت بازدارندگی آنزیم تیروزیناز اکوتیپ یزد با 25/84 (mg/ml مبتنی بر 50IC)، بالاترین مقادیر را داشتند. پس از محاسبه ضرایب همبستگی پیرسون مشخص شد که بین صفات موردبررسی همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد. در مقایسات اورتوگونال نیز اکوتیپهای کرمانشاه، مازندران و اصفهان متعلق به گونه A. officinalis از نظر میزان فلاونوئید و میزان فعالیت بازدارندگی آنزیم کولیناستراز دارای بالاترین مقدار بودند. در تجزیه خوشهای بهروش WARD اکوتیپهای مربوط به هر گونه در گروه مجزا قرار گرفتند.
نتیجهگیری: بنابراین با توجه به تنوع بالا بین گونهها و اکوتیپهای موردمطالعه، بهمنظور اصلاح و گزینش صفات فیتوشیمیایی در گل ختمی از اکوتیپهای بررسیشده در این آزمایش میتوان بهعنوان جمعیت پایه و والدین اولیه تلاقی استفاده کرد.
محسن ابراهیمی؛ محمد گلباشی؛ محمدرضا بی همتا؛ عبدالهادی حسین زاده؛ منیژه خیالپرست
دوره 13، شماره 2 ، اسفند 1390، ، صفحه 27-40
چکیده
به منظور بررسی تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی برخی از صفات مهم زراعی مرتبط با عملکرد دانه لوبیا، 30 ژنوتیپ لوبیای سفید در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در دو محیط بدون تنش (نرمال) و تنش (آبیاری محدود) مطالعه شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ژنوتیپ ها از نظر صفات مورد بررسی اختلاف معنی داری دارند که دلالت بر وجود تنوع ژنتیکی ...
بیشتر
به منظور بررسی تنوع فنوتیپی و ژنوتیپی برخی از صفات مهم زراعی مرتبط با عملکرد دانه لوبیا، 30 ژنوتیپ لوبیای سفید در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در دو محیط بدون تنش (نرمال) و تنش (آبیاری محدود) مطالعه شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که ژنوتیپ ها از نظر صفات مورد بررسی اختلاف معنی داری دارند که دلالت بر وجود تنوع ژنتیکی بین لاین ها دارد. نتایج حاصل تحت شرایط تنش نشان داد که در لوبیا سفید صدمات زیادی به ترتیب بر عملکرد دانه، وزن غلاف، عملکرد بیولوژیک، تعداد دانه در بوته و تعداد غلاف در بوته وارد شد. همچنین شاخص های تحمل به خشکی، میانگین محصول دهی و میانگین هندسی محصول دهی بهترین شاخص ها برای تعیین ژنوتیپ های مقاوم به خشکی بودند. در شرایط بدون تنش (نرمال) و تنش، وزن غلاف بیشترین همبستگی را با عملکرد دانه داشت. تجزیه به عامل ها در هر دو محیط سه عامل را مشخص نمود که در محیط بدون تنش در مجموع بیش از 82 و در محیط تنش بیش از 86 درصد از کل تغییرات داده ها را توجیه نمودند. نتایج رگرسیون گام به گام در شرایط تنش نشان داد که حداکثر اختلاف عملکرد دانه لاین ها را می توان به وزن غلاف، شاخص برداشت، وزن صد دانه و تعداد دانه در گیاه نسبت داد. نتایج تجزیه علیت تأکید بر نقش مهم اثرات این صفات در عملکرد دانه داشت. به طورکلی، در هر دو شرایط بدون تنش (نرمال) و تنش بیشترین اثر مستقیم و مثبت بر عملکرد دانه مربوط به وزن غلاف بود. به منظور گروه بندی ژنوتیپ ها براساس صفات فنوتیپی مورد بررسی، از تجزیه خوشه ای به روش UPGMA استفاده گردید که در هر دو محیط لاین ها در چهار گروه مجزا قرار گرفتند.